Blog

Hoe verkoop ik meer aan bestaande klanten?

  • 15-02-2021
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Wist je dat je met nul – ja, nul, nada, zero – extra klanten je omzet kan verdubbelen? In deze blog geeft Youri Kuper je acht tips om je bestaande netwerk beter te benutten in de zoektocht naar meer business.

Omzet verdubbelen

Grote kans dat je op dit moment tachtig procent van je omzet haalt uit twintig procent van je klanten. Maar wist je ook dat de bovenste vijf procent van je klanten verantwoordelijk is voor de helft van je omzet? En dat de onderste dertig procent van je klanten eigenlijk niet bijdragen aan de winstgevendheid van je bedrijf? Snel afscheid nemen dan maar? Niet doen! Ik heb namelijk nog een feitje voor je: een gemiddeld bedrijf kan met haar bestaande klantenbestand de omzet verdubbelen. Met deze 8 tips benut je je bestaande klantenbestand in de zoektocht naar meer business.

1. Communiceer

Zorg dat je klanten weten wat je allemaal kan. Denk je dat ze dat al weten? Geloof ons – we hebben ervaring –, dat is niet zo. Vertel het ze. Liefst vóór ze voor een ander kiezen. Communiceer met je klanten. Zet e-mailmarketing in om ze kennis te laten maken met jouw producten en diensten en blijf op hun radar! Dat zorgt voor cross-selling en up-selling.

2. Wacht niet

Veel ondernemers wachten tot lopende contracten aflopen. Dan is de kans groot dat je te laat bent. Neem ruim op tijd contact op met je klant: minimaal twee maanden van tevoren bij een eenjarig contract, en minimaal drie maanden bij een meerjarig contract. Dit verkleint de kans dat klanten om zich heen kijken en een vervolgopdracht bij je concurrent plaatsen. Zorg dat je ook bij klanten die je niet regelmatig spreekt er op tijd bij bent.

3. Vergeet niemand

Sommige klanten laten steeds stilzwijgend het contract verlengen, daar hoef je dus niks voor te doen. Zulke ‘slapende klanten’ zijn een potentiele goudmijn. Maar hoe langer jouw klant al klant is, hoe groter de kans dat zijn of haar behoeften veranderen. En daarmee veranderen jouw kansen!

4. Benut elk contactmoment

Train jezelf om elk contactmoment met een bestaande klant als verkoopkans te zien. Probeer verder te denken dan de uitgesproken behoefte en probeer erachter te komen waaruit een behoefte is ontstaan. Vraag door! Ga op zoek naar discrepanties tussen de huidige en de gewenste situatie. En bekijk voor elke klant hoe je die brug kunt slaan.

5. Beloon loyaliteit

Veel bedrijven bieden overstapkortingen of instapbonussen, maar zodra je klant bent, hoor je daar niets meer over. Terwijl hier juist een kans ligt om loyale klanten te belonen en zo vast te houden. Schenk dus aandacht aan bestaande klanten, en blijf ze prikkelen met mooie kortingen of aanbiedingen. Zo hou je ze bij je!

6. Geef aanbrengbonussen

Door bestaande klanten een aanbrengbonus te geven voor nieuwe klanten die zij aantrekken, beloon je je bestaande klant. Bovendien laat je op die manier iemand anders jouw verhaal vertellen. Dat werkt veel sterker dan wanneer je dat zelf doet.

7. Underpromise en overdeliver. Altijd.

Als je je bestaande klanten meer geeft dan zij van je verwachten, zijn ze onder de indruk en zullen ze dit verder vertellen. Met een beetje geluk gaat hun ervaring viral, en dat wil je. Een bedrijf als Coolblue doet dat heel goed. Al was het alleen maar door het sturen van persoonlijke kaartjes aan klanten om ze een hart onder de riem te steken, te feliciteren, beterschap te wensen of gewoon om te bedanken voor het leuke gesprek. Zo worden bestaande klanten je ambassadeurs!

8. Luister naar je klanten

Als je updates wilt doorvoeren, ga dan eerst bij je klanten na wat zíj missen of wat zíj graag zouden willen zien. Los van de extra omzet die deze extra features en functionaliteiten opleveren, geef je je klanten wat ze verwachten en daar worden ze blij van. En blije klanten blijven langer. Het werkt dus twee kanten op!

Nieuwsgierig hoe je jouw omzet kunt verdubbelen met je bestaande klanten?

Wil je eens samen sparren hoe je deze tips het best kunt inzetten voor jouw organisatie? Plan gerust een gesprek in met mij of een van mijn gepassioneerde collega’s.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Waardepropositie

In deze whitepaper leggen wij je stap voor stap uit wat een goede waardepropositie is, waaraan deze moet voldoen en hoe je deze schrijft.

Social Strategie

In deze whitepaper legt onze social selling expert uit hoe jij in 5 stappen duurzame relaties met jouw prospects kan opbouwen via social media.

Succesvolle webinar

Webinars zijn populairder dan ooit, zeker in B2B. En dat is niet voor niets. Webinars zijn een fantastische manier om met jouw doelgroep te communiceren.

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.